BARTIN İLİMİZ VE DOĞ..


Haber bülteni üyeliği



Ziyaret Bilgileri

[ Cum, 29 Mar 2024 ]
Toplam 6 ziyaret
6 benzersiz ziyaretçi

Hasankadı beldesi 1999 yılında muhtarlıktan belediye teşkilatına geçmiş ve halen belediyelik olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.Çevresi tamamen ormanlık olup kendisine bağlı dört mahalle mevcuttur. Bu mahalleler ;

1 - Merkez Mahallesi
2 - Şabankadı Mahallesi
3 - Tüloğlu Mahallesi
4 - Gerişli Mahallesi ? dir.

Eski adı Günye olmakla beraber çok eski bir yerleşim yeri olan Hasankadı beldesi yaklaşık olarak 100 yıl öncesi kadılık sistemi mevcutken Hasan isimli Kadının, ismini alarak beldenin adı Hasankadı kalmıştır.Cumhuriyet dönemi olan 1923 senesinde muhtarlık verilmiş olup, 05.04.1996 yılında kurulan Hasankadı Belediyesi 18.NİSAN 1999 yılında yapılan yerel seçimlerden sonra faaliyete geçmiştir.. Hasankadı beldesinin geçmişi çok eskilere dayanmakla birlikte Maden ocaklarının İngiliz ve Fransızların himayesi zamanlarında Hasankadı lı vatandaşların bu maden ocaklarında zoraki hizmet dedikleri İngilizlerin zorla çalışma sistemi olan Madenkeşlik kişilerden kaçarak Bartının güneyi olan ve 44 km uzaklıkta bulunan bu yere gelmişlerdir.O günden bu yana nüfusları artarak bu bölgeye yerleşmişlerdir.

 Hasankadı Bartın İline bağlı bir belde merkezi olup. Bartın' a olan uzaklığı 45 km' dir. Hasankadı-Kozcağız Bartın arasında çalışan minibüs ve otobüsler ile ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır. Ayrıca Karabük iline sınır olan Yenice ilçesine de 20 km uzaklıktadır. Çok eski bir yerleşim birimi olan Hasankadı beldesi merkezine bağlı 4 mahalle bağlı bulunmaktadır.. Hasankadı da tipik bir Karadeniz iklimi hüküm sürer. Bitki örtüsü de aynı iklimin özelliklerine taşır. Şehrin ortasından geçen Günye deresi buraya ayrı bir güzellik katarken bazen taşkınlara da neden olur. Ancak bu taşkınlar büyük zararlara sebebiyet vermez.

Tarıma dayalı bir ekonomi Hasankadı nın geçim kaynağını teşkil etmektedir. Küçük baş ve büyükbaş hayvancılığın da olduğu Hasankadı' da ana gelir kaynağını ise mısır ve buğday tarımı almaktadır. Sebze üretiminin azda olsa yapıldığı Hasankadı bahçe işlerinde uğraşmaktadırlar.Ne kadar ekonomisi yerli üretimden gelse de yaklaşık olarak nüfusun % 60 ı Maden ocağında çalışır ve emekli olup geçimlerini bu şekilde sağlamaktadırlar. Evde bulunan eşleri ve kız bireyler ise genellikle bahçe işlerinde gelir kazanırken diğer genç kesim ise tekstil fabrikasında çalışmaktadırlar.Nüfusun genç olanı ise İstanbul ve Ankara illerinde çalışmak için çoğunlukla göç etmiştir.Diğer %15 lik kesim ise esnaf olarak geçimini temin ederler. Geriye kalan %20 lik kısım ise yurt dışında( Almanya) da işçi olarak çalışmaktadırlar.Hasankadı Ekonomisine büyük çaplı gelir sağlamaktadır.

1.TABİAT VE KÜLTÜR VARLIKLARI


a)Yaylalar:

Hasankadı beldesinde yayla olmamakla birlikte küçük çapta geniş yayla görünümünde yerleşim yerlerinin mevcut olduğu, piknik ve panayır amaçlı kullanılan arazilerin yer aldığı görülmektedir.

Yayla görünümünde olan bu geniş arazilerin genellikle piknik amaçlı ve orman mesire yerleri olarak kullanılmaktadır.Beldenin büyük çoğunluğu dağlık arazi olup Ormanlık alanlarla kaplıdır.

Hasankadı belediyesi Tüloğlu mahallesi mevkiinde irili ufaklı yayla görünümlü yerler bulunmaktadır. Belde ve civar köylerin büyük çoğunluğu bu geniş ve yayla görünümündeki yerlerden faydalanmakta ve piknik alanı olarak kullanmaktadırlar.


b)Şelaleler

Hasankadı beldesinde Doğancılar mahallesi mevkiinde kırlangıç dedikleri Hasankadı çayı üzerinde bulunan irili ufaklı şelale bulunmaktadır.

Hasankadı beldesi Doğancılar mahallesi mevkiinde bulunan bu güzel görünümlü Kırlangıç Şelalesi Belde halkı ve yabancı şahısların ilgisini çekmekte ve Halk tarafından gezi amaçlı ve Piknik alanı olarak kullanılmaktadır.Bölgemizde bulunan Kırlangıç Şelalesi suyu oldukça soğuk ve temizdir.Genellikli Su ürünleri açısından yoksun olan bu şelalemizde zaman zaman Ala balık bulunmaktadır. Kırlangıç Şelalesinin belde merkezine uzaklığı 7 km olup araç yolu ve yaya yoluna açıktır.Yaz aylarında ulaşımın kolay olduğu bu şelale gezi amaçlı olarak kullanılır. Kırlangıç Şelalesinin belde merkezine uzaklığı 7 km olup araç yolu ve yaya yoluna açıktır.Yaz aylarında ulaşımın kolay olduğu bu şelale gezi amaçlı olarak kullanılır kış aylarında kar ve sel sularının artması nedeni ile ulaşım yolu kapanmaktadır.Bu nedenle Yaz aylarında bu güzel şelale gezilmekte ve dinlenme amaçlı olarak kullanılmaktadır.


c)Göller:

Hasankadı beldesi bölgesinde göl olmamakla birlikte Doğancılar mahallesi Kırlangıç şelalesinin yaz aylarında kuruma göstermesi sebebi ile çukur alanlarda oluşan irili ufaklı küçük göl birikintileri mevcuttur.


d)Akarsular:
Hasankadı sınırları içerisinde büyük akarsular bulunmamaktadır. Hasankadı beldesinde Günye çayı bulunmaktadır.

Bartın istikametine doğru akmaktadır. Yağışların bol olması sebebi ile bu çayların birleştiği Kozcağız Beldesi Çayının taşması ile sel afetlerinin meydana gelebileceği,değerlendirilmektedir.


e)Tarihi ve Turistik Yerler:

Hasankadı beldesi sınırları içerisinde iki yüz sene önce tarihi bilinmeyen iki üç adet eski su değirmenleri bulunmaktadır.Halen günümüzde ikisi Faaliyet göstermektedir.Bunlardan sadece Hasankadı beldesi Şabankadı mahallesinde bulunan halen çalışmaktadır.

Editör Bilgileri

KBB UZMANI


Editöre Ulaşın

En Son Eklenenler

x-isini-pulsari
yaz-ucgeni
yerel-kabarcik
yildizlar-arasi-yolculuk
zhai-zhigang
avusturya-uzay-ajansi
birlesik-krallik-uzay-ajansi

Uzerine.com Copyright © 2005 Uzerine.com
uzerine.com Ana Sayfa | Gizlilik Sözleşmesi | Üye Girişi